Zwambestrijden.nl Gratis advies en oplossingen om zwammen te bestrijden

Bel ons direct

085 - 029 8503

Lokaal tarief, 24/7 vrijblijvende offerte
zwammen in huis

Zwammen in huis; wat te doen?

Zwammen in huis kunnen net als insecten en ander ongedierte een bedreiging voor de hygiëne en de structuur van uw woning vormen. Vooral houten constructies kunnen door zwammen in huis ernstig worden aangetast. Het is dan ook belangrijk er snel tegen op te treden.

Hieronder vindt u informatie over de meest voorkomende zwammen in huis en de beste manieren om hen te bestrijden.

Zwammen in huis: gezondheid

Schimmels hebben een negatieve invloed op de luchtvoorziening. Huizen waarin veel zwammen en schimmels zitten kunnen dan ook gevaarlijk zijn om lang in te verblijven, met name voor longpatiënten.

Door de schimmels in te ademen kunt u bovendien vervelende ziektes oplopen en dit is dus erg slecht voor de geozndheid.

Verwijderen is dus erg belangrijk.

Uiterlijke kenmerken van zwammen

Zwammen in huis komen in allerlei vormen en maten. Toch zijn er ook algemene kenmerken. Met betrekking tot schimmels spreken experts meestal over het mycelium, ook wel bekend als de zwamvlok.

Dit zijn de talloze kleine draden waaruit het schimmelnetwerk is opgebouwd. Deze draden worden zelf hyven genoemd en kunnen veel verschillende vormen aannemen. De meeste myceliumstrengen zijn in het begin licht- tot donkerbruin van kleur en worden al snel zwart.

Het groeiproces kan verschillen, afhankelijk van de soort, maar over het algemeen gaat de verspreiding van de schimmel relatief snel en kunnen ze zich probleemloos hechten aan vrijwel iedere ondergrond, of dat nu hout, metselwerk of kunststof is.

Vooral de kelderzwam groeit zeer snel, maar ook zijn groeiproces wordt bepaald door lokale omstandigheden, zoals luchtvochtigheid.

Soorten zwammen in huis

Hieronder hebben we enkele van de meest voorkomende soorten zwammen in huis gecategoriseerd.

Zwammen in huis: De Huiszwam

De huiszwam, ook wel bekend onder zijn wetenschappelijke benaming Serpula Lacryman, is de enige zwamsoort die niet in de natuur voorkomt.

Waarom?

De huiszwam heeft, in tegenstelling tot veel andere soorten, een hoge luchtvochtigheid (90 tot 95 procent) en een constante temperatuur (5 tot 45 graden) nodig om te overleven.

De huiszwam heeft een voorkeur voor een houten ondergrond, met name naaldhout, hoewel ook loofhout kan worden aangetast. Maar wat zijn nu de ideale omstandigheden voor de huiszwam?

Allereerst nestelt hij zich graag in ruimtes met geen of een slechte verlichting, weinig ventilatie en de aanwezigheid van een houten ondergrond. Onbewoonde huizen, kelders, vloeren, vochtige wanden en plafonds – dit zijn allemaal perfecte leefomgevingen voor de huiszwam.

Afhankelijk van zijn omstandigheden kan de huiszwam in huis snel groeien, maar over het algemeen rekenen experts op één strekkende meter per jaar.

Het gevaar van de huiszwam is dat hij ook tijdens langdurige droogte meerdere jaren aaneen kan overleven en soms zelfs na meer dan 9 jaar actief kan worden.

Hierdoor is droogleggen alleen niet voldoende. Ook een chemische behandeling geeft vaak problemen: door zijn sporen kan de huiszwam op andere plaatsen gewoon weer opnieuw beginnen.

Zwammen in huis: De Kelderzwam

De kelderzwam is, samen met de huiszwam, een van de meest schadelijke fungi. Vaak treden ze ook samen op en is het erg moeilijk de kelderzwam snel te verwijderen, zonder dat hij zich verder verspreidt.

Toch is de kelderzwam op bepaalde punten minder gevaarlijk dan de huiszwam. Om te beginnen moet de luchtvochtigheid bijzonder hoog zijn om een ideale leefomgeving te creëren. Daarnaast is de kelderzwam vatbaarder voor droogte.

Zwammen in huis: De Poriënzwam

De poriënzwam ontstaat vooral wanneer ruimtes slecht worden geventileerd. Een effectieve aanpak begint dus met het ventileren van de aangetaste delen van het huis.

Als de zwam zich onder de vloer heeft genesteld, wordt het ook aangeraden om de eerste 5 tot 10 centimeter van het zand met de schimmel te verwijderen en vervolgens nieuw zand te plaatsen.

zwammen in huis

Foto: Boatbuilder

Zwammen in huis verwijderen

Zoals eerder aangegeven: een schoon, goed geventileerd huis kan de verspreiding van zwammen en schimmels al voorkomen. Toch kan het soms gebeuren dat zolders of kelderruimtes toch worden aangetast.

Indien dit het geval is, wordt het aangeraden om een professionele verdelger in te schakelen om zwammen in huis te verwijderen: zwammen en schimmels nestelen zich diep in het hout of metselwerk en zijn daardoor moeilijk te verwijderen.

Meestal moet de eerste laag stucwerk worden afgebroken en dienen er ook chemische middelen in de muren zelf te worden gespoten. Als de schimmel zich in de keldervloer zit, moet een groot gedeelte bovendien worden afgegraven en vervangen.

Professionele zwammen bestrijding?

Heeft u veel last van zwammen in huis en wilt u in contact komen met een professionele zwammen bestrijder? Dan kunt u vrijblijvend advies inwinnen door te bellen met het nummer hieronder. Ook kan eventueel direct een plan van aanpak gemaakt worden om de zwammen in huis te verwijderen.

Benieuwd naar de kosten van zwam bestrijding? U kunt ook een offerte aanvragen.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 8503, Lokaal tarief, 24/7 vrijblijvende offerte