Zwambestrijden.nl Gratis advies en oplossingen om zwammen te bestrijden

Bel ons direct

085 - 029 8503

Lokaal tarief, 24/7 vrijblijvende offerte
zwammen bestrijden

Zwammen bestrijden tips

Wat zijn zwammen?

Zwammen zijn schimmels, die voorkomen op vochtige plekken in de natuur maar ook in huis. Een hoge grondwaterstand kan een reden zijn evenals onvoldoende ventilatie, lekkende leidingen en bouwvocht.

Een zwam bestaat uit een zwamvlok (wit, varenachtig), zwamdraden, zwamvlok en sporen. Een zwam in huis kan een groot probleem zijn.

Op deze pagina geven we u meer informatie over zwammen en zwammen bestrijden.

Welke zwammen zijn ons tot last?

Er zijn meerdere soorten die ook in huis voor kunnen komen.

Er is zelfs een zwam die niet in de natuur voorkomt: De huiszwam. In ruimtes die (bijna) niet verlicht worden en een hoge luchtvochtigheid hebben, kan de huiszwam voorkomen als er hout aanwezig is. Ideale plekken zijn bijvoorbeeld kelders of onbewoonde huizen.

De huiszwam is een ster in overleven. Hij kan na negen jaar nog steeds opeens weer actief worden. Door zijn vele sporen kan hij op meerdere plekken vermeerderen.

Symptomen van huiszwammen zijn barsten in het hout, rood stof, een scherpe geur en natuurlijk de zwam zelf. Sommige huiszwammen kunnen zelfs zelf water transporteren via de schimmeldraden naar droge ruimtes!

Zwammen bestrijden is dus noodzakelijk om niet uw hele huis besmet te laten raken met deze schimmels en zeker bestrijding van de huiszwam!

De kelderzwam is ook een veelvoorkomende zwam. Deze zwam is minder goed in zich verplaatsen, dus zal de schade minder groot zijn dan bij de huiszwam. De poriënzwam tast het hout op termijn aan wanneer er niet goed geventileerd wordt.

Zwammen bestrijden

Zwammen bestrijden is een must om schade aan het hout te voorkomen en om gezondheidsredenen. De huiszwam, bijvoorbeeld, heeft de mogelijkheid om de bouwconstructie te verzwakken met maar liefst 50 % in één jaar tijd!

Voorkomen is natuurlijk nog de beste remedie. Hou de kruipruimte of kelder schoon en droog. Vocht wordt namelijk opgenomen door het puin en afval wat in uw kruipruimte voor kan komen.

Een goede ventilatie van de ruimtes in huis is belangrijk. Denk hierbij ook aan die ruimtes die niet vaak gebruikt worden!

Zwammen bestrijden op hout

Hout, wat door zwammen aangetast is, moet grondig schoongemaakt worden om verder houtrot te voorkomen. Verwijder niet alleen de zwam zelf, maar ook het omliggende niet-aangetaste hout.

Niet alleen op het hout, ook IN het hout kan de zwam voorkomen. Zwammen op hout bestrijden kan dan ook het grondigst gebeuren door een bestrijder in te schakelen, die precies weet waar op gelet moet worden om terugkeer van de zwam te voorkomen.

Zwammen in de tuin bestrijden

De zwam in de tuin is van een andere orde. De zwam tast niet uw bouwwerk aan, maar kan wel gezondheidsrisico’s met zich meenemen bij spelende kinderen of huisdieren in de tuin.De zwammen bestrijden is dan zeker wenselijk.

Daarnaast zijn paddenstoelen en zwammen niet altijd gewenst in een strak gazon.

De specialist heeft ook hier de juiste oplossing voor. Zelf afdoende zwammen in de tuin bestrijden, is een praktisch onmogelijke opgave.

zwammen bestrijden

Foto: Gerhard Elsner

Zwam zelf bestrijden?

De zwam zelf bestrijden is mogelijk maar moet wel grondig gebeuren om herbesmetting te voorkomen omdat de sporen van de schimmels overal voor kunnen komen. Een vochtige omgeving biedt de sporen een juist leefklimaat om (opnieuw) te ontwikkelen tot een zwam.

In uw kruipruimte, bijvoorbeeld, zal zand wat met sporen besmet is,verwijderd moeten worden en de nieuwe opvulling moet preventief behandeld worden.

De zwam op het hout verwijderen is niet afdoende. Naast de ruime verwijdering van de zwam zal ook de inwendige zwamdraden bestreden moeten worden. Daarom zal pleisterwerk verwijderd worden zodat achterliggende zwamdraden bereikbaar zijn.

Iedere zwamsoort vraagt om een andere aanpak. De specialist heeft de juiste kennis in huis om de zwammen te bestrijden.

Zwam bestrijden kosten

Wilt u uw probleem met zwammen vakkundig laten oplossen, neem dan contact met ons op. Dit kan door het antwoordformulier in te vullen of door ons telefonisch te benaderen via het nummer hieronder. Wij kunnen u dan ook informeren over de kosten die de zwam bestrijden met zich meeneemt.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 8503, Lokaal tarief, 24/7 vrijblijvende offerte