Zwambestrijden.nl Gratis advies en oplossingen om zwammen te bestrijden

Bel ons direct

085 - 029 8503

Lokaal tarief, 24/7 vrijblijvende offerte
schimmel op hout

Een zwam onder de vloer? Lees deze tips!

De huiszwam is een schimmel die voorkomt in huizen. De zwammen groeien voornamelijk op hout. Dit zorgt ervoor dat er een kans bestaat dat er een zwam onder de vloer groeit. Maar de zwam kan ook makkelijk verder leven op beton en andere ondergrond.

Een reden te meer om snel actie te ondernemen! Op deze pagina geven we u tips voor als u last heeft van een zwam onder de vloer.

Wat is een zwam onder de vloer?

De schimmel of zwam ontstaat uit sporen. Die sporen zijn hele klein zaadjes. Als de bodem waar de zaadjes terecht komen gunstig is, breiden de sporen zich uit tot draden en uiteindelijk tot een kluwen van draden.

Die kluwen staat bekend als een zwamvlok, die op zijn beurt weer sporen verspreidt. Zo wordt één zwam al snel een bos zwammen.

Een zwam onder de vloer is een groot probleem dat nog groter wordt wanneer er niet snel gereageerd wordt. De sporen die de zwam verspreidt zijn schadelijk voor de gezondheid en de zwam zelf is nefast voor de structuur van het gebouw waar hij op groeit.

Hoe herkent u de huiszwam?

De zwammen zien eruit als grote, dikke pannenkoeken. Ze zijn oranje tot bruin van kleur en hebben een witte rand. Als de raamlijsten en plinten in uw huis vervormd zijn, is er een grote kans dat u een zwam onder de vloer heeft.

Een zwam onder de vloer scheidt vochtdruppels af met een herkenbaar luchtje. Meestal gaat de geur van vocht gepaard met een soort van kruidige geur, typisch voor huiszwammen.

Zwammen en schimmels worden meestal geassocieerd met vochtproblemen. Als de ruimte onder de vloer vochtig is, wordt dit het ideale broeinest voor schimmels en zwammen. De ruimte onder de vloer, kelders en kruipruimtes zijn de meeste ideale bodem voor deze schimmels.

zwam onder de vloer

Foto: Epp

Hoe ontstaan zwammen onder houten vloer?

Huiszwammen leven in een vochtig klimaat. De ideale temperatuur voor zwammen ligt tussen de 5 en 26 graden Celsius. Wanneer de vochtigheidsgraad optimaal is en de temperatuur stijgt, kan een zwam makkelijk enkele millimeters per dag groeien.

De schimmels verspreiden zich relatief snel doorheen het gebouw en kunnen zo een gebouw ernstig beschadigen. Eens de zwam begint te groeien, dienen de de draden als transportweg voor vocht. Zo kan de zwam die onder een vochtige vloer begon, zich verder zetten op droge oppervlakken en toch vocht opnemen.

Wat kan u doen om huiszwammen te bestrijden?

Een huiszwam moet altijd volledig worden uitgeroeid. Het kleinste stukje schimmel dat achterblijft, kan op relatief korte tijd opnieuw uitgroeien tot een immens netwerk van draden. Het is dus erg belangrijk dat u zeer uitgebreid te werk gaat.

De beste werkwijze bestaat erin om het vochtprobleem eerst aan te pakken. Zo voorkomt u alvast dat het probleem terug keert. Daarna kunnen de zwammen onder de vloer worden uitgeroeid. Het is belangrijk dat er efficient gewerkt wordt, zodat u niet binnen de kortste keren opnieuw een zwam onder uw vloer krijgt.

Om te voorkomen dat zwammen floreren onder uw vloer, dient u er voor te zorgen dat het klimaat onder de vloer verandert. U wil een klimaat creeëren waarin zwammen niet voorkomen. Om zwammen onder de vloer aan te pakken, kan u best beroep doen op gespecialiseerde bedrijven.

Via het telefoonnummer hieronder kunt u direct en vrijblijvend in contact komen met een gespecialiseerde zwammen bestrijder.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 8503, Lokaal tarief, 24/7 vrijblijvende offerte