Zwambestrijden.nl Gratis advies en oplossingen om zwammen te bestrijden

Bel ons direct

085 - 029 8503

Lokaal tarief, 24/7 vrijblijvende offerte
Zwam in de kruipruimte bestrijden

Zwam in de kruipruimte bestrijden

Zwammen in de kelder zijn niet alleen ontsierend ze brengen ook constructieve schade aan en vormen een aanslag op uw gezondheid. Zwammen kunnen vooral voorkomen in de kruipruimte van uw woning.

Een zwam in de kruipruimte bestrijden is geen karweitje dat u met een emmertje met daarin een chlooroplossing en een borsteltje even klaart.

Eer zwammen zichtbaar zijn voor het blote oog zit het balken- of pleisterwerk al vol met meterslange zwamdraden.

Op deze pagina leggen we u uit hoe u het beste een zwam in de kruipruimte kunt bestrijden.

Zwammen en schimmels

Zwammen en schimmels gedijen het best in een omgeving waar de luchtvochtigheid rond de 70% ligt en de temperatuur zich tussen de 10 en 23 °C bevindt.

Deze omstandigheden zijn het in een kruipruimte of kelder als snel.

Om te begrijpen waarom we de nadruk leggen op het belang van een professionele bestrijding van zwammen in de kelder geven we u een korte uiteenzetting van hoe een zwam is opgebouwd.

Het begint met een klein stofje, de spore, die vindt net als een zaadje een geschikt plekje om te kiemen. Er ontwikkelen zich lange schimmeldraden, ook wel hyfen genoemd, die het eigenlijke lichaam van de zwam zijn.

Dit zwamlichaam kan zicht uitstrekken tot een netwerk van vele vierkante meters. Poreuze muren en vochtig houtwerk zijn hiervoor de meest ideale voedingsbodems.

Eenmaal een gunstige plek gevonden gaan kelder- en huiszwammen zonder pardon door het sterkste beton en zelfs droog hout is dan niet meer veilig.

De zwam in kruipruimte die voor u zichtbaar wordt als een sponsachtig weefsel is eigenlijk de vrucht die op het punt staat miljarden sporen los te laten.

De twee meest voorkomende en tevens lastigst te bestrijden zwamsoorten zijn de gewone huiszwam en de bruine kelderzwam. Voor de gewone huiszwam moet u de meeste vrees hebben want deze is het hardnekkigste en brengt tevens de grootste constructieve vernielingen aan.

Uw bijdrage aan de bestrijding van zwam in kruipruimte

Een zwam in de kruipruimte bestrijden begint met het ventileren van de ruimte. Indien aanwezig zet u alle gevelroosters open zodat de wind vrijelijk onder het huis door kan waaien.

Zwammen en schimmels hebben een hekel aan wind. U droogt er het sporendragende vruchtvlees mee uit waarmee u de groei vertraagt en een sporenuitbarsting voorkomt.

Stel dat u een hele zomer volop geventileerd heeft en de zwammen in de kruipruimte zijn zo goed als opgedroogd. De meterslange netwerken die in de muren en het hout zitten kunt u niet en u kunt van ons aannemen dat deze bijzonder hardnekkig zijn. Zonder speciale bestrijdingsmiddelen en -technieken kan het lang of kort duren maar de zwam zal zich opnieuw manifesteren.

Verwacht ook niet dat u het zwamprobleem op kan lossen door het aan laten brengen van een schelpenlaag, polystyreen chips of een bodemfolie. Natuurlijk doet u er verstandig aan bij een natte kruipruimte de oorzaak van het vochtprobleem te verhelpen maar niet voordat u de kelder grondig heeft laten behandelen met een zwambestrijdingsmiddel.

Zwam in de kruipruimte bestrijden

Foto: Boatbuilder

Zwammen in kelder en onze gezondheid

Afgezien van het feit dat een zwambesmetting uw hele pand kan ondermijnen zijn de sporen tevens zeer slecht voor uw gezondheid. Overal waar we ons bevinden zijn er schimmelsporen in de lucht zelfs buiten op straat. Van die sporen alleen merken we niet zo veel want ons lichaam beschikt over genoeg antistoffen.

Alleen de woning ventileren of goed stoken heeft geen nut zolang het probleem in de kruipruimte niet aangepakt wordt.

Vocht heeft de eigenschap zich naar boven te verplaatsen en u merkt dat aan een klamme vloer en mogelijk schimmelvorming op uw plafond.

Jonge kinderen, mensen met gevoelige luchtwegen en ouderen kunnen van een vochtig leefklimaat behoorlijke hinder ondervinden.

Een voortdurend hoge concentratie van schimmelsporen in huis kan in de loop van de tijd de oorzaak zijn van een heleboel vage klachten.

Verschijnselen die zich kunnen gaan voordoen bij het niet bestrijden van zwam in de kruipruimte zijn:

  • Moeite met ademhalen
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Jeukende en branderige ogen
  • Droge pijnlijke keel
  • Hoesten

Hieruit blijkt nog maar eens temeer hoe belangrijk het is dat u schimmels en zwammen in de ruimte onder het huis bijtijds laat bestrijden.

Professionele manier van zwam in de kruipruimte bestrijden

Zwam- en ongediertebestrijders beschikken over een exacte kennis van zaken. Er wordt pas tot bestrijding overgegaan na een grondige analyse van de omvang van de zwammen in kelder. Daarna wordt met u de te volgen procedure doorgenomen en welke stappen u daarna zelf dient te ondernemen betreffende de oorzaak van het vocht.

Tijdens een zwam in de kruipruimte bestrijden wordt er terdege rekening met het milieu gehouden en ook u krijgt van te voren de nodige veiligheidsinstructies.

Zo kan het zijn dat u verzocht wordt enkele uren met uw gezinsleden buitenshuis te verblijven en ook uw huisdieren tijdelijk ergens anders onder te brengen. Meer weten over zwambestrijding in de kelder? Bel ons voor meer informatie op het nummer onderaan deze pagina of vraag een vrijblijvende offerte aan via deze link.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 8503, Lokaal tarief, 24/7 vrijblijvende offerte