Zwambestrijden.nl Gratis advies en oplossingen om zwammen te bestrijden

Bel ons direct

085 - 029 8503

Lokaal tarief, 24/7 vrijblijvende offerte
houtzwam

Houtzwam, een ramp voor uw huis

Houtzwam in huis

Het is een erg vervelende ontdekking als u merkt dat er een houtzwam in het houtwerk van uw huis zit. Het is een gevreesde besmetting die vaak lang een lange tijd onopgemerkt blijft, totdat u plotseling door een plank van de vloer zakt. Maar dan is het vaak al te laat.

De houtzwam

De houtzwam is een schimmel die zich via miljarden sporen verspreidt en zich prettig voelt bij stilstaande lucht, een relatieve vochtigheid van meer dan 70% en een temperatuur van 10-23 graden. In deze omstandigheden zet de zwam het cellulose van het hout om in water en kooldioxide. Het hout verliest hierdoor zijn stevigheid.

Vaststellen van het probleem

De aantasting van het hout zult u in veel gevallen pas in een laat stadium ontdekken. Het rottingsproces begint veelal aan de binnenkant van het hout op plaatsen waar u zelden komt of kijkt. De kruipruimten van huizen met houten vloeren en bij kieren door ondeugdelijk schilderwerk zijn ideale plaatsen voor de houtzwam.

De omvang van het probleem is daardoor niet eenvoudig zelf vast te stellen. Als u delen van deze sluipmoordenaar over het hoofd ziet kan het probleem van houtrot makkelijk weer van vooraf aan beginnen.

Houtzwam bestrijding

Houtzwam bestrijding is het werk van een professionele ongedierte bestrijder. Deze vakman is opgeleid en heeft ervaring in de herkenning van de houtzwam en weet hoe deze te bestrijden is. In veel gevallen zal het aangetaste hout moeten worden verwijderd. Bovendien moet het vochtprobleem, wat de oorzaak van veel ellende is, moeten worden opgespoord en verholpen. Anders heeft verdere bestrijding geen zin.

Chemicaliën

Nieuw en niet aangetast hout zal behandeld moeten worden met bepaalde chemicaliën. Hoewel hier wettelijk toegestane middelen voor beschikbaar zijn, hebben deze in meer of mindere mate nadelige effecten op de mens en het milieu. Vandaar dat dit eveneens vakkundig uitgevoerd dient te worden.

Wat kunt u zelf doen tegen houtzwam?

Het belangrijkste is om uw huis goed te ventileren en minimaal éénmaal per jaar al het zichtbare houtwerk te controleren op houtrot en of de verflaag nog in orde is. Check ook regelmatig of de kruipruimte van uw huis nog droog is. Zorg er ook voor dat er geen puin of ander afval in de kruipruimte ligt. Dit kan een verwoestend effect veroorzaken. Mocht u ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch regelmatig een muffe geur ruiken, schakel dan een vakman in om de oorzaak te achterhalen.

Houtzwam symptomen

Een muffe lucht en klamme atmosfeer kwam al eerder aan de orde. De aanwezigheid van zilvervisjes en pissebedden geven ook aan dat een ruimte te vochtig is, evenals een veelvuldige condensatie op ramen en wanden. Het loslaten van het behang of de verflaag geeft aan dat er een ernstig vochtprobleem is.

Houtzwam herkennen

De houtzwam herkent u aan de gekleurde vlekken op het hout. Soms in de vorm van stippen of pluisjes. In dit stadium is het hout al aangetast. De sporen en schimmeldraden zijn niet met het blote oog te zien terwijl de vruchtlichamen zich meestal op verborgen plekken bevinden.

houtzwam

Foto: Andreas Kunze

Stel het niet uit

Stel een onderzoek naar de besmetting door de houtzwam vooral niet uit. Een goede behandeling kan langdurig en kostbaar zijn als het probleem te laat wordt ontdekt. Het blijkt dat na een verbouwing de problemen soms zelfs groter worden. Door bouw en renovatiefouten wordt de oorspronkelijke ventilatie en vocht balans in het huis vaak verstoord, met alle nadelige gevolgen van dien.

De vakman

Voor een effectieve houtzwam behandeling bent u bij een goede ongediertebestrijder aan het juiste adres. Door een gedegen opleiding en constante scholing is deze op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en wetgeving op dit gebied. Vergeet ook niet dat de oorzaak bouwtechnisch van aard kan zijn. De bevindingen van een vakman op dit gebied geeft u een sterkere positie bij het verhalen van de schade op de partij die voor de bouw verantwoordelijk is geweest. Daarmee kunt u een deel van het probleem wellicht leggen bij de veroorzaker. De vakman kan zich in dit soort gevallen zelfs terugverdienen.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 8503, Lokaal tarief, 24/7 vrijblijvende offerte